home       contact
 


Wat is Shiatsu?"Shiatsu is een vorm van manuele therapie : een manipulatie met behulp van duimen, vingers en handpalmen, zonder het gebruik van enig instrument, mechanisch of anderssoortig, om door het uitoefenen van druk op de huid stoornissen te verhelpen, de gezondheid te bevorderen en speciale ziekten te behandelen." (definitie van Shiatsu volgens het Japanse ministerie van gezondheid en welzijn.)

Shiatsu komt voort uit een lange oosterse geneeskundige traditie. Eén van de bronnen is de klassieke anma, de traditionele vorm van massage. Anma beperkte zich in vorige eeuwen vaak tot eenvoudige klachten-behandeling.

Later, begin twintigste eeuw, werden er in Japan manipulatiemethodes geïntroduceerd die meer gericht waren op de gewrichten en wervels, het autonome zenuwstelsel en het functioneren van de inwendige organen. Een aantal traditionele anma-beoefenaars integreerden deze methodes met hun eigen technieken en gaven deze nieuw ontstane vorm de naam Shiatsu, letterlijk, "druk geven met de vingers".

Shiatsu gebruikt dezelfde principes als andere traditionele oosterse geneeskundige behandelwijzen : inzicht in yin en yang, toepassing van de Vijf Elementen Leer, kennis van oosterse diagnose en van Ki-energie in de orgaan-meridianen.
Home | Disclaimer |Contact